NæringsEiendom

I Kvadraturen jobbes det nå med en totalrehabilitering av den ærverdige Telegrafbygningen i Kongens gate 21. Illustrasjon: 3D Estate

Store arealer i sentrum

Det planlegges flere bygg i Oslo sentrum som gir større leietakere muligheter for å leie store arealer.

Dag-Jørgen Saltnes

tirsdag 26. desember 2017 11:01 (Oppdatert 26. desember 2017 11:01)

Byer som Stavanger og Trondheim har i flere år slitt med å ha store nok arealer for leietakere i sentrum, noe som har ført til nye kontorbydeler i områder utenfor sentrum. I Stavanger har Hinna Park i Jåttåvågen og Forus vokst frem som nye kontorområder for de store leietakerne, og I Trondheim har bedrifter samlet seg på steder som Tiller og Sluppen.

Men i Oslo har en rekke større utbygginger de seneste årene gjort det mulig for store virksomheter å lokalisere seg midt i Oslo sentrum. Utbyggingene i Bjørvika, Schweigaards gate og Tjuvholmen, samt flere nye bygg i sentrum har bidratt til at flere virksomheter enten har samlet sine Oslo-kontorer på ett sted i sentrum (DNB) eller rett og slett flyttet kontoret sitt til sentrum (IBM og Microsoft). I tiden fremover vil det bli flere gode nye kontorbygg å velge mellom i Oslo sentrum

60 000 m2

I CBD-området i sentrum er det flere store prosjekter på gang I Dronning Mauds gate 11 har advokatfirmaet Wikborg Rein allerede flyttet inn i nyoppussede lokaler, og nå jobber gårdeier Vestre Vika DA med rehabiliteringen tvillingbygget Dronning Mauds gate 10 på andre siden av gaten. Der bygges det på, slik at det totalt blir 10 200 kvadratmeter over bakken i kontorbygget.

Rett ved siden av, hvor House of Oslo er nå, har gårdeier Storebrand Eiendom fått med seg Aspelin Ramm på et kjempeprosjekt i Ruseløkkveien 26. Eiendommen består i dag av 26 000 kvadratmeter kontorarealer og 16 000 kvadratmeter handelsarealer, samt betydelige parkeringsarealer. Til neste år starter rivingen av bygget, og det skal bygges et nytt kontorbygg på nærmere 60 000 kvadratmeter, inkludert handelsarealer.

– Dette blir trolig det største nybyggingsprosjektet i CBD-området i Oslo siden Barcode i Bjørvika. I tillegg til at nybygget vil bli noe større enn dagens, med langt mer effektiv arealutnyttelse, er vi også veldig opptatt av at det skal bli et grønt bygg med helhetlig miljøfokus, sier Truls Nergaard, leder i Storebrand Eiendom.

Totalrehabilitering

I Kvadraturen jobbes det nå med en totalrehabilitering av den ærverdige Telegrafbygningen i Kongens gate 21. For litt over ett år siden solgte Telenor Eiendom eiendommen til et syndikat bestående av Tristan Capital Partners, Malling Eiendom og Vedal Investor.

Bygget, som er på 24 000 kvadratmeter, vil være ferdig rehabilitert i fjerde kvartal 2019. Målet er å tilby leietakere store etasjeflater med sjenerøse takhøyder på tre til fem meter.

Entra har flere utviklingsprosjekter i Oslo sentrum. Det børsnoterte eiendomsselskapet har fullført Sundtkvartalet, og jobber nå med Universitetsgata 7-9. Et nybygg på 16 500 kvadratmeter kan stå ferdig i fjerde kvartal i 2021. Tullinkvartalet får det nye juridiske fakultetet fra Universitetet, og Entra jobber med å få til et aktivt bygulv med handel og restauranter.

Et annet Entra-prosjekt i sentrum er «Solar» på Lilletorget 1 like ved Oslo Plaza. Entra ønsker å bygge et høyhus på 27 etasjer mot nord og 16 etasjer mot sør. Planmyndighetene er imidlertid skeptisk til høydene og vil redusere prosjektet. Det er uansett tidlig å si noe om hva som skjer med eiendommen og når det eventuelt kan stå klart for leietakere.

Selv om Barcode-rekken står ferdig, er det fortsatt mye igjen å bygge i Bjørvika. Olav Thon og HAV Eiendom bygger nå kontordelen av Diagonale, som får inn TV2 og Vinmonopolet når bygget står klart i 2018. Kontorbygget får et areal på 13 850 kvadratmeter fra andre etasje og oppover. Det kommer også 2400 kvadratmeter fordelt på to etasjer under bakken. En kontoretasje i bygget blir på 1850 kvadratmeter.

I Bjørvika bygges også Eufemia, et kontorbygg som skal huse PWC og Microsoft. Eufemia står ferdig i april 2019, og er nesten helt utleid. Det står et lokale på 1630 kvadratmeter i femte etasje ledig.

20 000 m2

I Urtegata 9, rett ved siden av Sundtkvartalet, har Eiendomsspar en av Oslo sentrums største utviklingseiendommer. Hovedalternativet omfatter ca. 20 200 kvadratmeter næringsareal og 16 800 kvadratmeter bolig, der dagens bebyggelse rives. Malling & Co har fått utleieoppdraget for prosjektet som har planlagt byggestart i 2018/2019.

Eiendomsspar omtaler prosjektet som fleksibelt når det gjelder muligheten til å justere andelen mellom næring og bolig dersom det tegnes leiekontrakt med større brukere.

Bygget vil bli liggende nær Akerselva og Elgsletta. Bygget vil derfor «designes slik at disse områdene trekkes mest mulig inn i den indre delen, gjennom en stor glasslisse».

I Schweigaards gate ønsker Bane NOR Eiendom å bygge et nybygg på åtte etasjer i Schweigaards gate 35-51. Eiendommen skal omreguleres til næringsformål, som innebærer at boligene øst på tomten, i Schweigaards gate 51, bygges om og integreres. Største del av planområdet benyttes i dag til bussparkering. Planlagt areal er rundt 21.000 kvadratmeter BRA, inklusive kjeller

Like ved, i Schweigaards gate 34, jobber Aspelin Ramm med utviklingen av Landbrukskvartalet. Målet er å utvikle kontor, boliger og øvrig næring på gateplan.

Den evige diskusjonen

Diskusjonen om hva som skal skje på Filipstad har pågått i mange år, uten at det har kommet en avklaring. En total utbygging av Filipstad vil kunne komme opp i rundt 450 000 kvadratmeter, hvorav halvparten vil utgjøre boliger. Bare i Hans Jægers Kvartal kan det bygges 135 000 kvadratmeter, hvorav rundt 100 000 kvadratmeter kan være kontorareal. Men en utbygging ligger trolig langt frem i tid.

 

 

 

Nyhetsbrev NæringsEiendom

Nyhetsbrev fra NæringsEiendom til din e-post

Siste nyheter NæringsEiendom

To store leiekontrakter til Entra

Nyheter / tirsdag 2. januar 2018

Det nye Grønland

Nyheter / fredag 29. desember 2017

Kronikk: Byvekst med kvalitet

Nyheter / torsdag 28. desember 2017

Fortetting på Skøyen – boligby på Lysaker

Nyheter / onsdag 27. desember 2017

Store arealer i sentrum

Nyheter / tirsdag 26. desember 2017

Thommessen til VIA

Nyheter / torsdag 21. desember 2017