NæringsEiendom

Restaurant, utsalg og uteserveringer. Camar Eiendom skal sammen med Ostehuset gi det gamle Norges Bank-bygget på Domkirkeplassen et helt nytt liv.

Stavangers gjenreiste perle

Nå blir det lys i vinduene og arbeidsplasser i Norges Bank-bygget.

Silje Rønne

torsdag 30. november 2017 8:25 (Oppdatert 21. november 2017 18:30)

– Planen er å få bygget tilbake til god stand, men beholde de klassiske linjene. Bygget er fredet i første, andre og femte etasje, men det vil allikevel fremstå tidsriktig, med et restaurantkonsept og kontorer, sier Øyvind Mikalsen, i Camar Eiendom AS. Selskapet har som målsetning at bygget skal være innflytningsklart høsten 2018.

Norges Banks tidligere avdelingskontor karakteriseres som et av høydepunktene fra 1960-tallets arkitektur, og er tegnet av arkitekt Louis Kloster. Bygget ligger mitt i Stavanger sentrum, med Domkirken og torget som nærmeste nabo. Riksantikvaren beskriver bygningen som: «inspirert av internasjonal modernisme. Store glassflater, aluminium og håndmeislet betong utgjør store deler av materialbruken. Åpenhet og mest mulig lysinnslipp var viktige prinsipper for arkitekten. I tillegg er massiv Japaneik brukt i all fast innredning, alt sammen spesialtegnet og laget til formålet.»

Ta tilbake livet

Bygget har stått tomt i flere år, og Camar Eiendom ønsker å skape publikums aktivitet og liv i bygget.

– Med den beliggenheten fortjener det å bli brukt. Det har stått med mørke vinduer i lang tid, derfor blir det positivt med lys i lokalene. Dette vil også gi gledelige ringvirkninger til dette området, sier han og påpeker at det er et bygg som alle ser.

Bygget består i alt syv etasjer, der to av dem er under gatenivå, og inneholder opprinnelig hvelv, arkiver, garderober og tekniske rom.

– Vi har en leieavtale med Ostehuset, et lokalt mathus som har vært i Stavanger i snart 20 år, og driver restauranter rundt om i sentrum. De har sentrale tanker for de to nederste etasjene, sier han.

Foruten restaurantlokalene vil Camar Eiendom bygge om de øverste etasjene til kontorlokaler.

– I 3. til 5. etasje blir det kontor. Vi er veldig tett på å få leid ut disse lokalene, men vi kan foreløpig ikke si noe mer, sier Mikalsen.

Restaurant, utsalg og uteserveringer

Hanne N. Berentzen, eier av Ostehusgruppen forteller at de skal laget et matkonsept som skal fylle først etasje og mesaninen.

– Det blir Ostehuset som skal fylle hele arealet. Per i dag har vi laget en skisse som skal bearbeides av arkitektene, og sendes til riksantikvaren for godkjenning. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål siden bygget er fredet, derfor kan vi foreløpig ikke dannet oss et klart bilde. Da alt står og faller på hva vi for lov å gjøre, sier hun, og legger til at de ønsker å ivareta bygget så langt det lar seg gjøre.

– Det må også bli en lønnsom bedrift og et sted folk vil trives. Vi kan ikke lage et museum, men transformere historien til bygget inn til vår tid og fremtiden, understreker restaurant eieren.

 

 

 

 

Ostehuset har som mål at Norges Bank-bygget skal bli et sted hvor folk som er interessert i mat føler seg hjemme, og har lyst å være og komme tilbake til.

– Vi håper at dette kan bli en stolthet for byen og et naturlig samlingssted for mange, avslutter hun.

Nyhetsbrev NæringsEiendom

Nyhetsbrev fra NæringsEiendom til din e-post

Siste nyheter NæringsEiendom

Ny internasjonal kjede til Oslo

Nyheter / torsdag 14. desember 2017

Nytt hotell i Stordalens portefølje

Nyheter / onsdag 13. desember 2017

Stadig flere selskaper ser verdien av kontorfelleskap

Nyheter / tirsdag 12. desember 2017

Utleier med fokus på forutsigbarhet

Nyheter / mandag 11. desember 2017

Smaken av Mexico til Tjuvholmen

Nyheter / fredag 8. desember 2017

Fra dings til intelligens

Nyheter / torsdag 7. desember 2017

Mest leste nyheter NæringsEiendom

Smaken av Mexico til TjuvholmenSmaken av Mexico til Tjuvholmen 8. desember 2017
Utleier med fokus på forutsigbarhetUtleier med fokus på forutsigbarhet 11. desember 2017
Stadig flere selskaper ser verdien av kontorfelleskapStadig flere selskaper ser verdien av kontorfelleskap 12. desember 2017