NæringsEiendom

I påvente av at Forusbeen 35 skal utvikles, vil Stavanger Montessoriskole leie lokaler i bygget på kortsiktig kontrakt. Her er prosjektleder Anders Poulsson i Base Property med rektor Salim Øndes. (Foto: Base Property)

Mye å velge mellom på Forus

Med rundt 15 prosent ledige kontorlokaler på Forus, kan leietakerne der velge og vrake i lokaler.

Dag-Jørgen Saltnes

onsdag 29. november 2017 8:09 (Oppdatert 21. november 2017 18:24)

Mens kontormarkedet i Stavanger sentrum er i balanse, er situasjonen på Forus en helt annen. Næringsmeglerne opererer med ledighetstall på rundt 15 prosent, og det er mange eldre eiendommer som har stått tomme lenge. Bare på Finn.no markedsføres det nå rundt 100 eiendommer med ledig areal av forskjellig størrelse på Forus.

Og verre kan det bli på Forus. Statoil har ikke like stort behov for lokaler som før. Oljegiganten har allerede flyttet fra flere bygg på Forus, noe som bidrar til ledigheten. Fra slutten av 2018 vil Statoil også flytte fra to bygg på Forus som er på henholdsvis 31 000 og 36 000 kvadratmeter. Selskapets ansatte i de to byggene vil flytte inn i byggene som Statoil har på Forus Øst og Forus Vest. Statoil hadde også planer om å sette opp et nybygg på Forus, men de planene ble droppet tidligere i våres.

Vurderer konvertering

Norwegian Property har flere bygg på Forus som mangler leietakere. Ifølge selskapets resultatrapport for andre kvartal sto Forusbeen 35, Grenseveien 19 og Grenseveien 21 helt tomme ved utgangen av kvartalet. De tre eiendommene har et samlet areal på 52 500 kvadratmeter kontorareal (Forusbeen. I Grenseveien 19/21 har Statoil flyttet fra lokalene, og Forusbeen 35 har huset BP og Telenor, samt et asylmottak i ett år. Nå har Norwegian Property gått sammen med Base Property for å se på en mulig boligutvikling på Forusbeen 35.

De to partnerne, som var sammen om et asylmottak i ett år på eiendommen, jobber nå med regulering av eiendommen. Planen er å bygge boliger og leiligheter til familier, seniorboliger, utleieleiligheter og ulike servicetjenester. Det skal også bli kontorarealer tilrettelagt for neste generasjon arbeidsplasser, med blant annet coworking og kontorfelleskap. Eiendommen er på 23 mål, og det kan bli 250 boliger og et samlet utbyggingsvolum på 38 000 kvadratmeter.

I tiden frem til en eventuell utbygging, er det inngått en kortsiktig leiekontrakt med Stavanger Montessoriskole. 27 elever flyttet i september inn i helt nyoppussede lokaler helt i nordfløyen.

– Det ligger litt frem i tid, i mellomtiden har vi et tilbud til leietakere der tidshorisonten er begrenset, sier Andreas Poulsson, prosjektleder for Base Property.

Samtidig er Norwegian Property i markedet og markedsfører Grenseveien 19, som er på 5451 kvadratmeter. Grenseveien 21 har selskapet valgt å ikke markedsføre. Målet er å fylle opp Grenseveien 19 først, før man går i gang med den neste eiendommen.

Lys i sikte?

Selv om markedet på Forus er tøft, så tegnes det en del leiekontrakter på området som er Norges største næringspark. Teknologiselskapet Cyviz, som leverer møte- og kontrollromsteknologi over hele verden, forlenget nylig leiekontrakten med Seabrokers Eiendom i Vestre Svanholmen 6 på Forus. Cyviz har selskaper som NATO, Boeing, NASA, Chevron, BP og Statoil på kundelisten.

Det er også noe mer optimisme blant selskapene på Forus. Riggselskaper har vært ekstremt hardt rammet av oljeprisfallet, men nå ser det ut til at aktiviteten har passert bunnen. Flere oljeselskaper er ute og ber om tilbud på riggoppdrag, og særlig i markedet for rigger som går på grunt vann er kommet i balanse. Riggselskapet COSL, som holder til på i Vestre Svanholmen 4 på Forus, vant nylig to kontrakter med henholdsvis Nexen Petroleum og Lundin Norway. Det gjør at selskapet vil ansette 250 nye medarbeidere fra årsskiftet.

Også andre bedrifter på Forus melder om økt ordreinngang.

Lokale kjenninger kjøper

Noen av de lokale eiendomsaktørene har benyttet det tøffe markedet til å kjøpe kombinasjonseiendommer på Forus. Tjelta Eiendom kjøpte Luramyrveien 51 og 53 av det internasjonale fondet Round Hill Capital. Med en rekke eiendommer på Forus fra før og et kjent navn hos bedriftene på Forus, har Tjelta Eiendom bedre forutsetninger for å eie disse eiendommene enn fond som setter bort forvaltningen.

– Vi har tro på markedet her på Forus. Vi har vært gjennom krisen, og nå kommer det nye kontrakter til oljeserviceselskapene. Når det kommer eiendom med leietakere, da er det veldig interessant for oss. Dette er gode kombinasjonseiendommer, uttalte daglig leder Jostein Tjelta i Tjelta Eiendom til Estate Nyheter da nyheten om kjøpet ble kjent.

Tjelta Eiendom markedsfører nå kontor- og lagerlokaler i Lyramyrveien 51 på til sammen 820 kvadratmeter. Det er snakk om en kontordel på 356 kvadratmeter og et lager på 468 kvadratmeter.

I Lagerveien har Tjelta Eiendom to parallelle kombinasjonsbygg, hvor det er ledig inntil 6550 kvadratmeter fra oktober, etter at leietakeren NOHA Norway flyttet ut i sommer. NOHA Norway flyttet inn i et helt nytt og moderne industrilokale på 2500 kvadratmeter på Orstad på Klepp.

– Grude & Klingsheim bygger fabrikken slik vi vil ha den. Prisen er lavere enn i et gammelt bygg på Forus, som var alternativet. I nybygget får vi mer effektive løsninger for produksjon, materialflyt, lagring og organisering, uttalte adm. direktør Frode Lemvik i forbindelse med tegningen av kontrakten for det nye bygget.

Han illustrerer dermed utfordringen ved noen av de gamle byggene på Forus: Leietakere kan spare penger på å flytte inn i nye bygg med mer effektive arealløsninger.

 

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev NæringsEiendom

Nyhetsbrev fra NæringsEiendom til din e-post

Siste nyheter NæringsEiendom

To store leiekontrakter til Entra

Nyheter / tirsdag 2. januar 2018

Det nye Grønland

Nyheter / fredag 29. desember 2017

Kronikk: Byvekst med kvalitet

Nyheter / torsdag 28. desember 2017

Fortetting på Skøyen – boligby på Lysaker

Nyheter / onsdag 27. desember 2017

Store arealer i sentrum

Nyheter / tirsdag 26. desember 2017

Thommessen til VIA

Nyheter / torsdag 21. desember 2017