NæringsEiendom

Tilbake i sin fordums prakt

Etter en omfattende renovering fremstår Hermetikken som en moderne publikumsvennlig eiendom med både kontorplasser og restaurant.

Silje Rønne

søndag 12. november 2017 16:29 (Oppdatert 12. november 2017 16:29)

– Hermetikken består av to eiendommer, Hermetikkindustriens Laboratorium og Norges Hermetikkfagskole. Laboratoriet inneholder i dag kontorer og restaurant i første etasje. Bygget er fullt utleid med unntak av to mindre cellekontor, sier Jan Christian Drarvik, markedsansvarlig i Base Property.

Han forteller at hermetikkindustriens røtter går helt tilbake til 1840-tallet, og det var teknologien som ble fremstilt i disse byggene som ble brukt i hele Europa. Stavanger var hermetikkens hovedstad. Hermetikkindustriens Laboratorium ble ferdigstill i 1931, og det andre bygget, Norges Hermetikkfagskole sto klart i 1952. I 2006 solgte Norconserv eiendommen til Stavanger kommune, og forfallet startet.

– Vi gjennomførte en totalrenovering da vi tok over bygget i 2016. Det hadde stått tomt og nesten vært uten drift i 10 år, sier Drarvik.

Etter at Base Property overtok bygget er det foretatt noen mindre fasadeendringer, blant annet er det montert nye dører i første etasje. I fjerde etasje er det bygget ut fire arker, for å kunne utnytte arealene bedre. Tidligere lå ett av flere biblioteker der, resten av etasjen var kaldloft. I dag er alt kontorlokaler.

– Renoveringen er foretatt i samarbeid med byantikvaren, og vi har bevart alt som ble pålagt og mye mer, slik som dører, vinduer, trapper, lamper og gamle elektriske tavler. Interiøret er preget av matte og duse farger, med en moderne standard, sier han og understreker at laboratoriet ble bygd som et monument i Stavanger, der det ikke var spart på noe.

Dette kommer tydelig frem i materialbruken som består av marmor, heltre og stein.

– I utformingen av restauranten har vi hentet dører og vinduer som sto andre steder i bygget. Alle fargene er slik som de var på 30-tallet. Arkitekten har brukt tre forskjellige farger, som går igjen i alle kontorene på huset, forklarer han.

Noe av det mest symbolske som er bevart er de såkalte «Barcelonafiskerne». Det er to karer som står på sokkel utenfor inngangen i Niels Juels gate. De var opprinnelig av gips og ble laget i 1928, til bruk i markedsføring av den norske hermetikkindustrien ved en større utstilling i Barcelona.

For alle

Base Property ønsket at Hermetikken skulle være en eiendom for byens innbyggere, derfor er Laboratoriet et åpent bygg, med virksomheter publikum kan besøke. I dag huser eiendommen på 2.500 kvadratmeter: advokatkontoret Torstrup, Eie Eiendomsmegling, EiendomsMegler 1 Eiganes, Edge Petroleum og Matmagasinet. Base Gruppen sitter selv i halve tredje og fjerde etasje.

– Først og fremst hadde vi fine lokaler fra før, men vi vokste ut av dem og hadde behov for større fasiliteter. Da vi gikk inn i dette prosjektet, og så alle kvalitetene var det meningsløst å ikke sitte der selv, sier han.

Alle virksomhetene til Base Gruppen flyttet inn i mai i år, og de resterende leietakerne har kommet etter.

– Vi har vært opptatt av å ivareta sjelen i bygget, samtidig som vi ønsket å ha arealeffektive løsninger, og kontorer som opprettholdt en moderne standard, selvfølgelig ikke som i et nybygg, men opp mot det, forklarer Drarvik, og fortsetter: – Vi har selv tatt i bruk de lokalene der vi hadde problemer arealeffektiviteten. Dette er også den fineste delen av bygget med det gamle biblioteket, som vi nå bruker som møterom samt det originale styrerommet som igjen pryder bygget. Takopplett har gitt muligheter for kontorer i hele 4. etasje. Dette er nærmest den eneste fasade/takendringen som er gjort på bygget.

– I inngangspartiet er det en liten utstilling fra hermetikkindustriens historie, i samarbeid med Norsk Hermetikkmuseum, for å la besøkende og ansatte i bygget bli kjent med historien, sier han.

Tredoblet omsetningen

Hermetikken har blitt et populært sted. I første etasje holder Matmagasinet til, en restaurant og kafé som gjennom flere år har bygget opp en solid posisjon i de tidligere lokalene i Eigansveien 1.

– Matmagasinet er veletablert, og valgte å satse på bygget vårt. De har leid et lokale som er litt større enn det de hadde fra før, og har mer en triplet omsetning. De nye lokalene har en fantastisk utsikt mot Ledaal Park, der kongen har residens når han er i Stavanger, sier han.

Drarvik innrømmer at det er vanskelig å holde seg borte fra god mat, og at alle i selskapet bruker restauranten flittig.

– Alle leietakerne har en avtale med Matmagasinet, og får mat til redusert pris. De har også mulighet til å låne møterom og andre rom i bygget til arrangementer og lignende. Da leverer Matmagasinet mat til de ulike arrangementene, sier han og påpeker at dette er noe leietakerne verdsetter, og at mange også spiser varm lunsj hver dag.

Nyhetsbrev NæringsEiendom

Nyhetsbrev fra NæringsEiendom til din e-post

Siste nyheter NæringsEiendom

To store leiekontrakter til Entra

Nyheter / tirsdag 2. januar 2018

Det nye Grønland

Nyheter / fredag 29. desember 2017

Kronikk: Byvekst med kvalitet

Nyheter / torsdag 28. desember 2017

Fortetting på Skøyen – boligby på Lysaker

Nyheter / onsdag 27. desember 2017

Store arealer i sentrum

Nyheter / tirsdag 26. desember 2017

Thommessen til VIA

Nyheter / torsdag 21. desember 2017