NæringsEiendom

Nytt prosjekt fra Sodexo skal redusere matsvinn i kantinen hos DNB. Mat som blir igjen etter lunsjen, selges som overskuddsmat til en billig penge til de ansatte.

Nytt prosjekt reduserer matsvinn

Salg av overskuddsmat skal redusere matavfallet med to tonn i året.

Silje Rønne

fredag 27. oktober 2017 8:00 (Oppdatert 26. oktober 2017 8:39)

I Sodexos personalrestaurant på hovedkontoret til DNB har de jobbet systematisk med å redusere matsvinnet i flere år. Nå har de startet et prosjekt som skal bidra med å redusere matavfallet med ytterligere to tonn i året. Det som blir igjen av mat etter lunsjen, selges som overskuddsmat til en billig penge til DNB-ansatte.

‒ Vi lanserte overskuddsmat i slutten av april, og det har blitt en kjempesuksess! Den første måneden produserte vi 566 porsjoner og vi solgte 415 av dem. Dette reduserte matavfallet med 198 kilo. Hvis det fortsetter slik, vil det bli to tonn mindre matavfall per år, sier Erica Engstrøm, assisterende Site Manager Sodexo, DNB Bjørvika.

I Bjørvika ligger hovedkontoret til DNB. Sodexo har både renholdet og personalrestauranten i bygget og cirka 100 fast ansatte. Personalrestauranten i kjelleren av bygget er på mange måter selve hjertet i bygget. Det er en pulserende og travel personalrestaurant med cirka 2100 lunsjgjester hver dag. Sodexo har siden oppstarten i 2012 hatt fokus på matsvinn og jobbet målbevisst for å redusere matavfallet. Matavfallet er allerede redusert med ti tonn i året, og i samarbeid med DNB tar de nå ytterligere grep for å minske matsvinnet.

‒ Hver dag serveres det en varm kjøttrett og en varm fiskerett til lunsj i kjøtt- og fiskeavdelingen vår. Selv om vi er veldig nøye med planleggingen, vil det alltid være litt mat til overs i en så stor personalrestaurant.  Sodexo tok derfor i samarbeid med DNB initiativet til å starte opp med overskuddsmat. Når kantina stenger halv to, går de ansatte over hvor mye mat som er til overs, og lager matbokser med overskuddsmaten i. Denne maten kan de ansatte i DNB kjøpe til 29 kroner. Dette er billig mat for kunden, og er et miljøvennlig tiltak, sier Engstrøm.

Overtidsmat eller ta-med-hjem                  

Overskuddsmaten selges i kiosken i forseglede plastbokser på ettermiddagen. Maten er pakket i en emballasje som tåler oppvarming i mikrobølgeovn.

Engstrøm forteller at det varierer fra dag til dag hva som er igjen av mat.

‒ Noen ganger er det igjen lite mat, andre ganger noe mer. Det er store variasjoner på hvor mange porsjoner med overskuddsmat som er igjen etter at lunsjen er ferdig. Men i snitt ligger det på cirka 35-45 porsjoner om dagen. Vi prøver å lage matboksene mer som en middag enn det som serveres til lunsj. Boksene består enten av fisk eller kjøtt og litt tilbehør, sier hun.

Mange velger å ta med seg overskuddsmatboksene hjem, men det er også en del som spiser dette som overtidsmat.

‒ Her i DNB er det folk på jobb døgnet rundt, og mange setter derfor pris på å ha muligheten til å kjøpe seg sunn overskuddsmat til en billig penge, forklarer Engstrøm.

Ofte fisk til overs

Engstrøm synes dette er en god og miljøvennlig løsning som sørger for at man kaster mindre mat. Og fornøyde kunder er en bonus.

‒ Jeg håper at andre personalrestauranter kan se og lære av dette. Kanskje ønsker de å kopiere vårt prosjekt, eventuelt lage sin egen versjon av det. Det viktigste er at man kan finne løsninger som bidrar til at matsvinnet blir mindre, forteller hun.

Renholdsansvarlig Beate Voetmann i DNB er en av dem som synes ordningen med overskuddsmat er nyttig, og hun benytter seg av den stadig vekk.

‒ Jeg kjøper overskuddsmat hvertfall én gang i uka. Jeg lager mat, men er ikke noe særlig glad i det. Derfor pleier jeg å kjøpe med en overskuddsmatboks til både meg, datteren min og mannen min som vi kan spise til middag hjemme, sier hun.

Voetmann har registrert at det som oftest er fiskeretter som er igjen i overskuddsboksene.

‒ Det synes jeg er helt genialt, fordi fisk er det vanskeligste å lage selv hjemme på en spennende måte. Her i personalrestauranten lages det mye god mat og det er mye variasjon. I tillegg er det både miljøvennlig og billig, sier hun fornøyd.

 

Nyhetsbrev NæringsEiendom

Nyhetsbrev fra NæringsEiendom til din e-post

Siste nyheter NæringsEiendom

To store leiekontrakter til Entra

Nyheter / tirsdag 2. januar 2018

Det nye Grønland

Nyheter / fredag 29. desember 2017

Kronikk: Byvekst med kvalitet

Nyheter / torsdag 28. desember 2017

Fortetting på Skøyen – boligby på Lysaker

Nyheter / onsdag 27. desember 2017

Store arealer i sentrum

Nyheter / tirsdag 26. desember 2017

Thommessen til VIA

Nyheter / torsdag 21. desember 2017