NæringsEiendom

Det svenske eiendomsselskapet Vasakronan har lagd en app som tar for seg hva man selv kan gjøre for å påvirke varmen.

Temperaturtrøbbel på kontoret

Mens ansatte krangler om det er for varmt eller kaldt på kontoret, har det svenske eiendomsselskapet Vasakronan lagd en app som tar for seg hva man selv kan gjøre for å påvirke varmen.

Dag-Jørgen Saltnes

onsdag 26. juli 2017 9:15 (Oppdatert 19. juli 2017 15:15)

 

Temperaturen på kontoret påvirker både trivsel og produktivitet hos de ansatte. Men det som er varmt for Ola, kan vise seg å være altfor kaldt for Kari, som sitter i samme lokale med tykk ullgenser og medbrakt varmeovn. Nå har det svenske eiendomsselskapet Vasakronan utviklet en app hvor man gjennom sine svar på ulike spørsmål kan teste og forstå hva man selv kan gjøre for å påvirke som opplevelse av temperaturen.

Lagom Varmt

Appen har fått navnet Lagom Varmt og stiller flere spørsmål til brukerne. Blant annet om du står eller sitter på jobben, hva slags klær du har på deg og om du sover godt om natten. Alt dette påvirker nemlig kroppstemperaturen.

– Hva som oppfattes som passe varmt er høyst individuelt. Klesvalg, hva man gjør og hvordan man føler seg, påvirker hvordan vi opplever inneklimaet. Men også vårt medfødte indre termometer som etterstreber varmebalanse i kroppen. Den er individuell og vi er svært følsomme for avvik, sier Göran Wigermo i Teknik, service & utvikling i Vasakronan til selskapets nettsider.

Ifølge Vasakronan er det en vanlig oppfatning at det er optimalt med 22 grader inne om sommeren og 24 grader om vinteren. Men det gjelder bare om de ansatte har på seg samme type klær og har samme aktivitetsnivå.

Kroppstemperatur

Ifølge Wigermo oppleves det som uakseptabelt allerede når temperaturen avviker tre grader fra kroppens idealtemperatur. Han mener det er viktig at de ansatte selv forstår hva de kan gjøre for å oppnå riktig balanse.

– Den enkleste parameteren innenfor inneklima er de tekniske systemene. Men fokus bør flyttes fra romtemperatur til kroppstemperatur. Alle kan få sitt optimale inneklima, men da må de hjelpe til litt selv. Her fungerer appen som et bra verktøy for å forstå hvordan ulike faktorer spiller inn, sier Wigermo.

Spørsmålene

Blant spørsmålene til appen er hva slags klær man har (vår og høstklær, vinterklær eller sommerklær), om man sitter, står på jobben eller har stående lett aktivitet, om man er en varm, nøytral eller frossen person og om dagsformen (har man sovet dårlig eller har man spist lite).

Slik påvirkes din opplevelse av temperaturen:

Stå eller sitte når man jobber: 2 grader forskjell

Jakke eller genser vs. trøye: 1,5 til 2 grader forskjell

Tilstrekkelig søvn eller mat vs. for lite: ca. 1 grad forskjell

 

Nyhetsbrev NæringsEiendom

Nyhetsbrev fra NæringsEiendom til din e-post

Siste nyheter NæringsEiendom

To store leiekontrakter til Entra

Nyheter / tirsdag 2. januar 2018

Det nye Grønland

Nyheter / fredag 29. desember 2017

Kronikk: Byvekst med kvalitet

Nyheter / torsdag 28. desember 2017

Fortetting på Skøyen – boligby på Lysaker

Nyheter / onsdag 27. desember 2017

Store arealer i sentrum

Nyheter / tirsdag 26. desember 2017

Thommessen til VIA

Nyheter / torsdag 21. desember 2017